Зимове зберігання овочів

Дотримання основних правил зберігання означає, що врожай не висохне та не згниє, збереже зовнішній вигляд і смак, а також корисні властивості. У цій статті ми розповімо про зберігання найпопулярніших овочів.

Картопля 

Картопля іноді займає значну частину підвалу, погребу або іншого сховища, так як її вирощує практично кожен городник. Овоч вимогливий до умов зберігання. У теплому приміщенні бульби в’януть і проростають, на світлі зеленіють і в них утворюється отруйна речовина — соланін, а від надмірної вологості бульби гниють. Оптимальні умови — 80-90% вологість повітря і температура близько 2-3°С. Оберіть сухе, темне, прохолодне приміщення, яке не промерзає взимку.

Попередньо просушіть картоплю на відкритому, затемненому і провітрюваному майданчику. Потім переберіть картоплю, відкидаючи хворі та пошкоджені бульби. Зберігати її краще в спеціальних контейнерах або ящиках висотою 80-100 см з отворами для повітря. Встановіть їх на поміст заввишки близько 15 см. Від стін льоху до контейнера відстань повинна бути не менше 20 см, щоб до бульб потрапляло повітря. Можна пересипати картоплю шаром сухої тирси або подрібненим листям горобини. Перша вбирає зайву вологу, а друга виділяє фітонциди — речовини, що знищують хвороботворні мікроби.

Морква

Лежкість моркви залежить від умов вирощування та сорту. Для зберігання вибирайте моркву середніх і пізніх сортів. Сприятливі умови для зберігання: температура 1-2°C і 85-90% вологості повітря. Перед прибиранням очистіть коренеплоди від бруду, видаліть бадилля, зріжте її на один рівень з голівкою, і день-два просушіть на сонці. Зберігати моркву краще в дерев’яних ящиках, пересипавши тирсою, листям горобини або піском. У кожен ящик помістіть 15-18 кг моркви.

Також можна зберігати моркву в глині. Візьміть 10-літрове відро, наполовину заповнене глиною, налийте 4,5 літра води, перемішайте та залиште на 12 годин. Потім у відро доверху додайте воду та знову перемішайте, залишивши вже на добу. Глина повинна стати сметаноподібною. Як тільки маса готова, застеліть плівкою ящик і, склавши в кілька рядів моркву, налийте глину. Це продовжує зберігання до наступного врожаю без втрати смакових якостей і зовнішнього вигляду. Вибирайте середні та пізні сорти.

Буряк

Оптимальні умови зберігання буряка: температура 2-3°C, вологість повітря 85-95%. Перед прибиранням обережно очистіть буряк від залишків грунту, видаліть бадилля, залишивши невеликі (2-3 см) черешки. Потім просушіть їх дня два в тіні на вітрі.

Зберігати буряк краще в нещільно закритих дерев’яних ящиках ємністю до 20 кілограмів. Якщо в сховище волого, буряк пересипте тирсою, сіллю, листям калини, сумішшю піску і крейди або сухого гашеного вапна. Лужне середовище буде перешкоджати розвитку небажаної мікрофлори. Підійдуть середньо- і пізньостиглі сорти буряка.

Капуста

Для зимового вживання краще вибрати капусту  середньостиглих, середньопізніх або пізньостиглих сортів. Крім того, надзвичайно важливо дотримуватися термінів збору врожаю.

Оптимальні умови зберігання: температура від -1 до + 1°C з вологістю повітря 90-95%. Перед прибиранням відберіть тільки щільні та сухі качани. Зберігайте капусту на стелажах, уклавши її головка до голівки, корінням догори, або підвісьте за коріння до стелі. Можна зберігати її без верхнього листя й коренів, загорнувши чистим папером.

Цибуля та часник 

Цибуля та часник прекрасно зберігаються в льохах і підвалах при температурі 1-5°C і відносній вологості 75-80%.

Після збирання цибулю треба просушити на відкритому місці близько тижня і обрізати листя, залишивши шийку завдовжки до 5 см. Якщо ви плануєте зберігати цибулю та часник сплетеними в косички, хвостики обрізати не потрібно. Щоб овочі не запітніли, не зберігайте їх навалом, а складіть в невеликі гратчасті ящики і поставте окремо один від іншого. Підійдуть для зберігання і тканинні мішки з бавовни, ситцю або капрону, їх можна підвісити до стелі.

А щоб отримати хороший урожай, важливо вибрати правильні насіння. SeedEra — довіра продукту, який спробував сам. Вибрати і придбати насіння для посадки ви можете в роздрібних торгових точках і інтернет-магазінах наших партнерів , а оптом, — у наших менеджерів.