Як підготувати ділянку до зими

Щоб вас завжди радував пишний квітучий сад, важливо дбати про нього цілий рік. Ми поділимося декількома порадами, які допоможуть підготувати вашу садову ділянку до зими.

Захист дерев від шкідників

Після листопада в кроні дерев добре помітні гнізда білана та золотогуза. Їх бажано зібрати та знищити, щоб навесні не залишити шкідникам можливості розмножитися і завдати шкоди рослинам. Допоможе розпушування пристовбурного кола на глибину близько 20 см, після якого шкідники та їх личинки загинуть від морозу. Для розпушування краще використовувати вила, щоб не травмувати коріння дерев і саджанці. Рештки гнилих плоів, хворе листя зберіть і спаліть, в компост такі відходи складати не можна.

Захист врожаю від гризунів

Захистіть урожай у вашому сховищі або на складі від гризунів. Ефективний в боротьбі з ними родентицид Ред . Шкідники знаходять і з’їдають приманку, після чого антикоагулянт, що входить до складу препарату, призводить до припинення згортання крові та загибелі всіх видів гризунів.

В одягнутих рукавичках, фільтр-пакетики з приманкою (не розкриваючи) розкладіть в укриттях на підготовленому картоні, поліетилені або блясі з розрахунку 1 пакетик для миші, 2-3 пакетика для щура в місцях скупчення, поблизу нір і на шляху пересування гризунів. Бажано використовувати закриті ємності, доступні тільки для гризунів (обрізки труб, пластмасові контейнери та ін.). Розкладайте по 2-4 брикети на відстані 5-10 метрів (залежно від чисельності гризунів). Поновлюйте приманку 2-3 рази протягом 2 тижнів, коли стара буде з’їдена.

Догляд за хвойними рослинами

Хвойні дерева не бояться морозу, але їм можуть загрожувати опіки, отримані внаслідок відбивання сонячного проміння від снігу. Захистіть хвойні, пошивши чохли за розміром рослин зі спанбонду або лутрасила із зав’язками знизу. Щоб не зламати верхівки, до замерзання землі вбийте поряд з кожною рослиною високий брусок (трохи вище самої рослини), а потім одягніть чохол. Для невисоких кулястих хвойників підійдуть огіркові дуги, поставлені хрестоподібно над верхівкою. Знімати укриття можна, коли повністю зійде сніг. Звичайні та блакитні ялини, сосни, модрини через 3 роки після посадки вкривати не треба.

А щоб зберегти форму та уникнути скупичення снігу на кронах туї та ялівцю, до початку снігопадів обв’яжіть рослини шпагатом. Щоразу після сильних снігопадів струшуйте сніг з гілок всіх хвойних дерев, щоб вони не поламалися під його вагою.

Підготовка живців

Багато садівників обирають осінню підготовку живців. Її проводять після листопаду та настання перших значних морозів (близько -15°С), щоб живці добре прижилися. Сенс осінньої заготівлі живців у тому, що однорічні пагони, які беруться для щеплення, в сильні морози не вимерзнуть; живець зберігається в стані спокою, який настав восени, до самого моменту щеплення.

Зрізані живці загорніть у вологу тканину, а потім в дротяну сітку або капронову тканину для захисту від мишей. Згортки складіть під сніг або 10-15 см шар листя. Живці також можна прикопати в холодному підвалі або зберігати в холодильнику. В останньому випадку їх укладають в поліетиленовий пакет і тримають в нижньому відділенні холодильника. Для щеплення підходять живці зі стійко плодоносних дерев і кущів. Найкраще брати живці з зовнішніх частин крони дерев, добре освітлюваних сонцем.

Кращий живець-заготовка виглядає так:

  • довжина 30-40 см;
  • товщина як у простого олівця (близько 7 мм);
  • короткі міжвузля;
  • ростові бруньки яскраво виражені;
  • кількість розвинених бруньок – не менше 4-5 шт.;
  • він узятий з молодого плодоносного дерева (3-10 років).

До щеплення плодових дерев зазвичай приступають в квітні (травні). Для успішного зрощення живця (прищепи) з підщепою важливо, щоб прищепа ще знаходився у стані спокою, а підщепа – вже в активному стані. Тому живці до останнього моменту тримайте в холодному сховищі і діставайте їх з укриття за добу перед щепленням.

Якщо ви правильно проведете всі підготовчі роботи в саду, то дерева та кущі без втрат переживуть зиму і в наступному сезоні порадують вас гарним зовнішнім виглядом і відмінним урожаєм.