Гострий перець – досить популярна культура в Україні, невибаглива до умов вирощування. Завдяки своєму незвичайному смаку та корисним властивостям, він застосовується в різних сферах від кулінарії до медицини. Розповімо про особливості та корисні властивості гіркого перцю, а також про кращі сорти від SeedEra.
Особливості вирощування
Гіркий перець ділиться на 4 види: стручковий, капсикум китайський, стручковий ягідний і стручковий опушений. Виняток, який не відноситься ні до одного з видів – пекучий кайєнський перець – висока чагарникова рослина з масою дрібних плодів.
Перець стає пекучим завдяки наявності в плодах і насінні капсаїцину – безбарвної кристалічної речовини з пекучим смаком. На лицьовій стороні упаковок насіння SeedEra є спеціальна шкала, яка показує ступінь гостроти – від м’якої до екстремальної. І хоча пекучість перцю залежить від сорту, на її ступінь впливають також умови вирощування. Крім того, важливо правильно зберігати плоди, щоб в них залишалася первісна гострота. Для цього після збирання перчинки висушіть або переробіть.
А щоб сорт повністю розкрив свій смак, необхідно одночасне виконання декількох умов:
- регулярно зволожуйте грунт і давайте повітрю проникати в землю;
- під час вегетації підтримуйте оптимальний температурний режим (25-27◦С);
- стежте, щоб рослини отримували достатньо сонячного тепла та світла;
Користь для організму
Плоди гіркого перцю використовуються в традиційній і народній медицині: для профілактики захворювань опорно-рухового апарату, травної системи, серцево-судинних захворювань, подагри, ревматизму. Речовини, що містяться в плодах, мають протизапальну та антимікробну дію.
У косметології теж є застосування рослині: перцева маска зміцнює волосся, запобігаючи його випаданню.
Перець використовується як приправа в кулінарії, надаючи стравам пікантність і гостроту. Його наявність в раціоні активізує обмін речовин, підвищує захисні сили організму, покращує апетит, підсилює приплив кисню до органів і тканин. Також це відмінний продукт в дієтичному харчуванні, так як він має жироспалюючу властивість та допомагає утримувати вагу в нормі.
А найголовніше, вживання гіркого перецю в помірній кількості стимулює вироблення ендорфінів – «гормонів щастя», які знижують вплив стресу на організм.
Кращі сорти гіркого перцю
Гіркий перець – справжня скарбниця корисних речовин. Пропонуємо ТОП-5 кращих сортів для посадки: Угорський жовтий, Український, Кайєнський чилі, Циклон і Хабаньєро суміш.
Розповімо про особливості перцю Угорського жовтого. Це один з найбільш холодостійких ранніх сортів. Він відмінно росте в теплиці, відкритому грунті і навіть на підвіконні. Кущ досягає висоти 50 см, плоди подовжено-конічні, глянцеві, важать 40-60 грам, в технічній стиглості яскраво-жовті, а в біологічній – червоні. Сорт високоврожайний при тому, що в догляді не вимогливий і може вирощуватися на незахищених грядках. Перець Угорський жовтий використовується в домашній кулінарії для прикраси страв, а також ідеальний для консервування та приготування маринадів.
Насіння гострого перцю SeedEra – якість, якій можна довіряти, спробуйте і переконайтеся самі! Придбати наше насіння можна в роздрібних торгових точках вашого регіону, онлайн – в інтернет-магазинах наших партнерів , а оптом – у наших регіональних менеджерів.